Stephano Sabandar stond vier jaar geleden nog als mengmeester op onze kleinverpakkingenfabriek in Ede. Een prachtige baan, maar hij wilde meer. Zijn probleemoplossende karakter trok hem naar werk bij het innovatieve 3D beton printing, waar hij nu de operator is van onze eerste 3D beton printer.
“Als mengmeester werkte ik aan pasta’s, voorstrijkmiddelen en afdichtingscoatings. In 2017 kon ik een maand meewerken bij prefab printing, voor de opdracht op het museumplein in Amsterdam. Dat beviel van twee kanten zo goed, dat ik er vast kon komen werken.” Inmiddels is Stephano de vaste operator van de printing robot. “We begonnen in een kleine hal met een eerste opstelling. Met een zelfgemaakte menger en twee tafels waarop we konden printen. Eind 2019 zijn we naar een volwaardige productielocatie in Veenendaal gegaan. Hier staat de robot op een track, een mengwagen op een rails en twee tafels van vijftien meter lang, waarop we kunnen printen.”
Productie voor 1500 3D elementen
Hoewel deze productielocatie volledig klaar is om ook daadwerkelijk te produceren, is het nog niet zover. Stephano legt uit waarom: “We zijn nog in de voorbereiding om straks met de productie voor de Baskeweg in Den Helder te kunnen beginnen.” Deze galerijflats uit de jaren ‘70 ondergaan de komende jaren een spectaculaire metamorfose, met golvende balkons en dubbelgekromde, organische gevormde geveldelen. “Hiervoor gaan we, met twee ploegen, tussen de 1400 en 1500 elementen printen.”
Het maken van de prints
De taak van Stephano in dat geheel is vrij cruciaal: “Ik sta aan de printer en maak dus uiteindelijk de prints. Verder zorg ik voor licht onderhoud aan de printrobot en houd ik de hals netjes schoon. Voor meer technische zaken hebben we onze eigen technische dienst.” En, Stephano heeft ook een aantal laborant-taken, waar hij later in dit verhaal meer over vertelt.
Een typische werkdag als operator 3D printing
Een typische werkdag begint voor Stephano met een check bij de werkvoorbereider: wat staat er op de planning vandaag? “Dan halen we de prints van de vorige dag weg en zorgen we dat de menger in elkaar zit. Ook maken we de robot gereed en draaien we alle tests die nodig zijn om te kunnen beginnen. Vervolgens levert de werkvoorbereider ons de printfiles aan, die we op de computer zetten.”
Dan kan gestart worden met printen, maar niet voordat er een simulatie is gedaan. “In dat stadium kan ik nog zien of er iets niet goed zit. Zijn de codes bijvoorbeeld niet goed, dan ga ik terug naar de werkvoorbereider, die past ze dan aan. Als ze wel goed zijn, laten we de mortel even doorspoelen, tot het de goede consistentie heeft. Daar neem ik een monster van, dat ik doormeet in het lab. Is de mengverhouding goed? En klopt de consistentie? Pas dan, als dat allemaal in orde is, kunnen we echt gaan printen.”
Tijdens het printen kan Stephano wat mechanisch werk doen of de afvoerbak voor de overtollige mortel schoonmaken. “Soms staat er een big bag in de hal, waar wat mortel is uitgevallen, dan ruimen we dat even op. De boel moet netjes blijven. Nadien maken we de robot en de menger weer schoon en aan het eind van de dag vullen we de silo nog bij.”
Veel specifieke kennis niet nodig
Veel specifieke kennis is niet nodig om te starten als operator van de 3D print robot. We zoeken echt een allround operator, met affiniteit voor techniek en gevoel voor ICT, die ook de praktische kanten niet schuwt. Denk aan het rijden met een heftruck en het gebruik van een bovenloopkraan.
Wel zijn er wat handige eigenschappen die Stephano aanbeveelt in deze functie: “Het is belangrijk dat je passie voor beton hebt. En je moet van innovatief werk houden en met afwisseling kunnen omgaan. Vandaag doen we het anders dan morgen. Niet alles gaat direct goed, het is veel proberen en experimenteren. Daarbij is het noodzakelijk dat je een teamspeler bent, want je hebt iedereen nodig: van de werkvoorbereider, tot de betontechnoloog en de technische dienst.”
Een goede teamplayer zijn
Je moet dus mee kunnen en willen denken in de diverse processen en samen met het team naar oplossingen zoeken. “Daar komt nog bij dat we straks in twee ploegen gaan werken. Dan moet je gewoon goed met iedereen kunnen opschieten, ook als je ineens in de andere ploeg moet werken.”
“Maar,” gaat Stephano verder, “specifieke robotkennis, dat is niet nodig. Ik heb een cursus gevolgd bij de bouwer van de robot. Dat duurde een week. En gaandeweg leer ik steeds meer, zoals het laborantenwerk waar ik me nu ook mee bezig houd.”
Afwisseling maakt het werk boeiend
En juist die diversiteit en het leren on the job maakt dit werk zo boeiend voor Stephano. “Als mengmeester deed ik in principe elke dag hetzelfde. Hier loop je tegen van alles aan: als iets niet werkt, ga je het oplossen of je gaat het verder ontwikkelen. Soms kom je erachter dat je ergens niet voldoende kennis van hebt, dan ga je dat leren. Er zijn hier zoveel mogelijkheden om nieuwe, andere dingen te leren en te doen. Het is een hele mooie, innovatieve bedrijfstak.”
Nog lang niet uitgeleerd
Het volgende dat Stephano zou willen leren, heeft hij ook al in het vizier: “Wat de werkvoorbereider doet, met de codes, dat vind ik wel interessant. Maar, ook het hijsen en aan elkaar lijmen van de elementen. Man, er is zoveel te leren, ik kan alle kanten op.”
Op dit moment zoeken we een Assistent Operator voor deze prachtige 3D print fabriek. Wacht niet te lang en bekijk direct de vacature!