Betontechnoloog

Wil je weten hoe je betontechnoloog of betonlaborant wordt? Wat zijn eigenlijk de verschillen tussen beide functies? Ben je benieuwd naar het salaris van het beroep, welke opleidingen en cursussen je moet volgen om het te worden of hoe je je bij Bruil verder kunt ontwikkelen? Lees het hier en bekijk direct onze vacatures voor betontechnoloog en betonlaborant. 

Bekijk direct de vacatures

Verschil tussen betontechnoloog en betonlaborant 

Er zijn veel verschillen tussen een betontechnoloog en een betonlaborant, hoewel ze in de praktijk nauw samenwerken. We zetten een aantal verschillen op een rij: 

  • Een betontechnoloog functioneert op HBO niveau, een betonlaborant op MBO niveau
  • Een betontechnoloog schrijft betonrecepturen, de betonlaborant niet (en die mag daar ook geen aanpassingen aan doen)
  • Een betonlaborant doet veel uitvoerende taken in en rond het laboratorium

Als betonlaborant ben je dagelijks bezig met het nemen van monsters van beton. Afwijkingen geef je door aan de betontechnoloog. Je zeeft zand, grind en cement en bepaalt de korrelopbouw, waarmee de betontechnoloog zijn receptuur kan maken. 

Daarnaast ben je als laborant ook bezig met onderhoud en schoonmaakwerk aan het laboratorium en aan de mengmachines. Als betonlaborant heb je geen specifieke vooropleiding nodig, maar je moet wel de benodigde papieren van de betonvereniging hebben. Bij Bruil kun je vanuit verschillende posities, bijvoorbeeld die van chauffeur, doorgroeien naar de functie van betonlaborant. Wat je nodig hebt is een enthousiaste instelling, interesse in beton en de cursus van de betonvereniging. 

Wat doet een betontechnoloog?

Als betontechnoloog bij Bruil ben je onderdeel van de kwaliteitsdienst en doe je aan kwaliteitsborging. Je bent verantwoordelijk voor het ingaande en uitgaande product. Ingaande producten zijn bijvoorbeeld grind, zand en cement. UItgaande producten zijn bij Bruil bijvoorbeeld ribcassettevloeren of transportbeton. Het transportbeton wordt in de groene truckmixers vervoerd. 

Ook ben je verantwoordelijk voor de recepturen van alle soorten beton. Er zijn honderden verschillende soorten recepten en als betontechnoloog weet je er alles van. Je begrijpt het verschil tussen sterkteklasse C15 en C67, je weet waar het beton in verschillende milieuklassen aan moet voldoen en de verwerkbaarheid van het beton kent ook geen geheimen voor je. 

Zo zorg je ervoor dat de klant het beton op de gewenste manier kan verwerken: met een kruiwagen, met een silo of op een andere manier. Als betontechnoloog pas je de dikte (verwerkbaarheid) van het beton hier op aan. 

Als betontechnoloog bij Bruil ben je vaak verantwoordelijk voor het beton op meerdere vestigingen en je werkt samen met de betonlaboranten, mengmeesters, chauffeurs en constructeurs. De constructeur schrijft het betonrecept voor en jij zorgt dat het recept gemaakt en indien nodig aangepast wordt. 

Dat doe je in samenwerking met de betonlaborant, die monsters neemt en eventuele afwijkingen aan jou doorgeeft. 

Keuringen door het KIWA 

Beton moet aan strenge eisen voldoen. Daarom worden we bij Bruil regelmatig gekeurd door het KIWA. Het is dus erg belangrijk dat je als betontechnoloog nauwkeurig en volgens de regels werkt. 

Opleiding tot betontechnoloog

Betontechnoloog word je niet simpelweg door een HBO opleiding te volgen. Het is vaak een combinatie van de juiste ervaring opdoen en de juiste papieren halen. Een aantal jaren werkervaring is ook echt noodzakelijk om door de KIWA als betontechnoloog te worden erkend. 

Meestal zul je beginnen met de basiscursus en dan wordt je een aantal jaren betonlaborant, alvorens je aan de opleiding voor betontechnoloog begint. 

De opleiding en bijbehorende examinering bij de betonvereniging is niet eenvoudig te behalen. Een groot deel van de deelnemers haalt het certificaat dan ook niet in één keer. 

Salaris betontechnoloog 

Als betontechnoloog kun je een prima salaris verdienen. Hoeveel dat is, hangt af van je opleiding, het aantal jaren ervaring en je exacte functieprofiel 

Trainingen en cursussen bij Bruil 

Bij Bruil vinden we het belangrijk dat onze medewerkers zich kunnen ontwikkelen en ontplooien. Het is dan ook niet ondenkbaar dat je vanuit een andere functie doorgroeit naar de rol van betonlaborant of zelfs betontechnoloog. Naast professionele ontwikkeling is vitaliteit erg belangrijk en daar organiseren we dan ook veel activiteiten voor. 

Meer weten? Lees het blog

Wil je nu nog meer weten over het vak van betontechnoloog of dat van betonlaborant? Lees dan het verhaal van Bram en Marc. 

Vacatures betontechnoloog en betonlaborant 

Is het vak van betontechnoloog of betonlaborant jouw volgende uitdaging? Bekijk nu of we een vacature voor betontechnoloog of voor betonlaborant hebben.